Podcast Na rozcestí: Základní organizační princip koloniality je strukturální genderovaný rasismus

V dalším dílu podcastu Na rozcestí jsme přivítali Sylvii Tamale, která je profesorkou práv na univerzitě Makerere v ugandské Kampale, kde mimo jiné jako první žena zastávala pozici děkanky. Mimo to zde vedla vědecký projekt Gender, právo a sexualita.

Tamale je vůdčí africkou právničkou, vědkyní a feministickou aktivistkou. Za svou akademickou práci i za boj za lidská práva marginalizovaných skupin získala mnoho ocenění. Je spolueditorkou časopisu Feminist Africa, byla hostující profesorkou na mnoha akademických institucích po celém světě. V roce 2021 obdržela čestný doktorát v oboru práv na Pretorijské univerzitě v Jihoafrické republice. V roce 2022 za svou poslední knihu Decolonization and Afro-Feminism získala cenu sekce feministické teorie a genderu Mezinárodní sociologické asociace.

Tento díl moderovala Zuzana Uhde, která pracuje jako sociální vědkyně v Sociologickém ústavu Akademie věd ČR. Originální verzi rozhovoru najdete zde. Podcast Na rozcestí  je produkován ve spolupráci mezi internetovým deníkem Alarm a výzkumným programem Globální konflikty a lokální souvislosti Strategie AV21, která je financovaná Akademií věd ČR. Do podcastu zveme sociální vědce a vědkyně, kteří se ve své práci věnují aktuálním tématům našeho globalizujícího se světa.

 

Leave a Reply