„Kontrola hranic a řízené vysídlování je velmi výnosný byznys“

Nový podcast Na rozcestí otevíráme rozhovorem o migraci, evropské politice externalizace kontroly hranic, nových technologiích dohledu a o tom, kdo na kontrole hranic vydělává.

Prvním hostem podcastové série Na rozcestí je Martin Lemberg-Pedersen, který je docentem v Centru pro pokročilá migrační studia na Kodaňské univerzitě a výzkumným pracovníkem projektu Horizon 2020: Advancing Alternative Migration Governance. Ve svém výzkumu se zaměřuje na geopolitické a politicko-ekonomické analýzy aktérů a sítí v souvislosti s managementem hranic EU. Zejména zkoumá technologie kontroly hranic, procesy sekuritizace a externalizace hranic a vliv soukromých průmyslových aktérů na migrační politiku EU a instituce zapojené do kontroly hranic. Využívá pohledy přístupy mnoha různých oborů včetně politické filozofie, sociologie, kritické geografie, postkolonialismu nebo bezpečnostních a hraničních studií.

Nová podcastová série Na rozcestí je připravována ve spolupráci s online deníkem Alarm. Se společenskými vědci a vědkyněmi budeme diskutovat relevantní témata a problémy našeho globalizujícího se světa a jejich různé sociální, kulturní, politické, ekonomické i geopolitické aspekty. Podcast si můžete poslechnout také v angličtině bez dabingu.

Leave a Reply