Podcast Na rozcestí: Indie dnes vyvíjí de facto etnickou demokracii

Dalším hostem podcastu Na rozcestí je profesor Christophe Jaffrelot. Hovořili jsme nejen o jeho nové knize o vzestupu Naréndry Módího, ale i o roli hinduistického nacionalismu v současné Indii.

Christophe Jaffrelot je profesorem politologie a sociologie na Kings College v Londýně, dále pracuje na Centre nationale de la recherche scientifique (CNRS) a Centre d’études et recherches internationales (CERI) na Sciences Po v Paříži, a je také předsedou Francouzské politologické asociace. Ve svém výzkumu se dlouhodobě zabývá hinduistickým nacionalismem a vztahem kasty, náboženství a politiky v současné Indii. A právě jeho nejnovější kniha Modi’s India: Hindu Nationalism and the Rise of Ethnic Democracy (Princeton University Press, 2021) byla hlavním tématem našeho rozhovoru v rámci podcastu Na rozcestí.

Podcastová série Na rozcestí / Crossroads vzniká ve spolupráci s internetovým deníkem Alarm. Do podcastu Na rozcestí si zveme společenské vědce a vědkyně, jejichž výzkum se týká důležitých témat a problémů našeho globalizujícího se světa. Dnešní díl moderuje Jiří Krejčík. Podcast si můžete poslechnout také v angličtině bez dabingu.

Leave a Reply