Podcast Na rozcestí: Často se mluví o míru a bezpečí, ale mír je také o ekonomických a sociálních právech

V novém díle podcastu Na rozcestí mluví ukrajinská socioložka Oksana Dutčak o tom, do jaké míry pod vlivem války na Ukrajině přehodnotila svůj přístup k pacifismu a proč je důležité posílit vliv odborů na Ukrajině a v zemích východní Evropy.

Oksana Dutčak je zástupkyně vedoucí Centra pro sociální a pracovní výzkum v Kyjevě a spolueditorkou časopisu Commons: Journal of Social Criticism. Angažuje se ve spolku E.A.S.T. – Essential Autonomist Struggles Transnational a jednou z autorek manifestu The Right to Resist: A Feminist Manifesto. Doktorát získala na Katedře sociologie Národní technické univerzity Ukrajiny, a magisterský titul v sociologii a sociální antropologii získala na Středoevropské univerzitě. V současnosti je asistentkou na Berlínském institutu pro empirickou integraci a výzkum migrace. Její publikace se týkají tématu práce, pracovních protestů, genderových a socio-ekonomických nerovností.

Podcast Na rozcestí / Crossroads vzniká ve spolupráci deníku Alarm s výzkumným programem Globální konflikty a lokální souvislosti, který je financován v rámci Strategie AV21 Akademie věd ČR. Podcast Na rozcestí zve sociální vědce a vědkyně, kteří se ve svém výzkumu věnují zásadním tématům současného globalizovaného světa. Rozhovor s Oksanou Dutčak moderuje Olga Gheorghiev. Podcast si můžete poslechnout také v angličtině bez dabingu.

Leave a Reply