7. října 2021 od 16:00
Zasedací místnost Sociologického ústavu AV ČR (místnost 207)
Jilská 1, Praha 1 a Zoom
Udržitelná spotřeba potravin je aktuální společenské téma, které se váže na globální problémy jako je změna klimatu, plýtvání a znečišťování životního prostředí. Příspěvek se zaměří na témata jako je plýtvání potravinami, nakupování biopotravin, samozásobitelství, stravování, kompostování či omezení spotřeby obalů. Bude vycházet z teorie politického konzumerismu jako nevolební formy politické participace, která zkoumá jednání jedinců a skupin na základě politických, etických či environmentálních hodnot, jež se promítají do volby v každodenním životě.
V příspěvku se budou doplňovat kvantitativní analýzy Radky Hanzlové s kvalitativním sociologickým výzkumem Marty Kolářové realizované v rámci dvou programů Strategie AV 21 „Potraviny pro budoucnost“ a „Globální konflikty a lokální souvislosti“. Co motivuje jedince k praktikování udržitelné spotřeby a jaké jsou bariéry a problémy při její realizaci? Jak souvisí plýtvání potravinami a obecně spotřeba s nakupováním potravin a stravováním? Třídí lidé ve svých domácnostech bioodpad? Jak rozšířené je v ČR samozásobitelství? Nejen na tyto otázky odpovíme v našem příspěvku.